SIA PIESTA Rīgā, Struktoru ielā 7/4, LV1039 Tālrunis: 26284815, e-pasts: piesta.spa@gmail.com
12+ labi iemesli meklēt un lietot labas olas
25.03.2016 14:32
Ar mēru lietotas kvalitatīvas olas ir veselīgas, jo tās
- uzlabo smadzeņu darbību! olās esošās
* Omega-3 taukskābes palīdz uzturēt prāta spējas;
* vitamīns D, kas atrodams ļoti nedaudzos produktos, darbojas kā modulators un uzlabo prāta spējas;
* B12 vitamīns būtisks pareizai smadzeņu darbībai, tā trūkuma gadījumā smadzenes pat var sarukt, veicinot demenci un Alcheimera slimību.
Viena cieti vārīta ola satur apmēram 18% B12 vitamīna dienas devas;
* vitamīns B4 jeb holīns ir t.s. transmiters - smadzeņu struktūras un intelektuālās spējas sargājoša viela, kas uzlabo atmiņu un izziņas prasmes; par svarīgo viramīnu holīnu sīkāk te. - palīdz uzturēt normālu ķermeņa masu!
- olas brokastīs tiek ēstas kopš neatminamiem laikiem, jo sniedz sāta sajūtu un olu proteīns dod ‘pareizu’ enerģiju, atšķirībā no vienkārši straujas cukura līmeņa paaugstināšanas asinīs. Olu olbaltumvielas nomāc izalkumu labāk kā citu produktu proteīni, tā palīdzot ierobežot lieku kaloriju uzņemšanu.
- palīdz saglabāt acu veselību!
olas ir antioksidantu karotinoīdu - luteīna un zeksantīna - avots, kas abi mazina tādu acs slimību iespēju kā mākulas deģenerācija un katarakta. Tie palīdz stiprināt tīkleni un pasargā acis no brīvo radikāļu un ultravioleto staru ietekmes. Luteīna avots ir arī zaļie lapu dārzeņi, tomēr tiek uzskatīts, ka olās esošo organisms uzņem labāk. - veicina muskuļu masas pieaugumu!
olu baltuma proteīns albumīns veicina visu olbaltumvielu uzsūkšanos, bet proteīni ir muskuļu būvmateriāls. Lai mazinātu salmonelozes risku, iesaka lietot tikai cieti vārītas, ceptas vai pasterizētas olas. - uzlabo garastāvokli!
B12 vitamīns palīdz uzveikt stresu un uzlabo garastāvokli, B6 vitamīns un folijskābe veicina garīgo un emocionālo veselību, savukārt lecitīns darbojas kā garastāvokļa stabilizators. Pastāv uzskats, ka augstais aminoskābju metionīna un cisteīna saturs olās palīdz pret depresiju. - veicina matu un nagu veselību!
šīs ādas struktūras sastāv no olbaltumvielām, tāpēc olas uzturā tām ļoti patīk. - mazina risku saslimt ar zarnu un krūts vēzi!
olu dzeltenuma aminoskābēm triptofānam un tirozīnam piemīt augstas antioksidatīvās īpašības, tās mazina gan vēža, gan sirds asinsvadu saslimšanu risku. Pagatavošanas laikā šīs spējas gan mazinās. Savukārt B4 vitamīns (holīns) nodrošina šūnu normālu darbību un mazina krūts vēža risku. - veicina normālu grūtniecības norisi!
olas iesaka grūtniecēm kā veselīgu uzturu. Papildus augstai uzturvērtībai tās pazemina risku bērnam saslimt ar garīgām un hroniskām kaitēm. To nodrošina galvenokārt holīns, kam būtiska loma augļa smadzeņu attīstībā un iedzimtu defektu nepieļaušanā (atrodams arī citos proteīniem bagātos produktos - gaļā, pākšaugos, riekstos u.c.). Divas olas nodrošina teju pusi holīna diennakts devas grūtniecēm un māmiņām, kas baro ar krūti. - nodrošina stiprus kaulus!
olas palīdz saglabāt stiprus kaulus un zobus, jo satur fosforu, kalciju un D vitamīnu (kurš veicina kalcija uzsūkšanos un kaulu augšanu). Vēl vairāk – D vitamīna trūkums paātrina kaulu novecošanos. Arī fosfors ‘sadarbojas’ ar kalciju kaulu stiprības nodrošināšanā un ir svarīgs pareizam kaulu blīvumam. - ir lieliskas sejas ādas kopšanai!
* palīdz atbrīvoties no pinnēm: olbaltumu izmanto sejas maskām, jo tas absorbē liekos taukus, savelk un sašaurina poras, palīdz dziedēt pinnes un mikrobojājumus. Olbaltumu vienkārši uzputo, uzklāj sejas ādai, pārsedz ar papīra salveti, ko pēc 10min noņem un seju nomazgā ar remdenu ūdeni;
* novecošanos aizkavējošs tīrītājs: ņem pāris olu dzeltenumu (tajos daudz A vitamīna, kas mitrina ādu), sajauc ar nedaudz ūdens (vai ziedūdens) un gatavs;
* sejas ādu izlīdzinošs tīrītājs: dzeltenuma vietā izmanto olas baltumu, tas noņem uztūkumu, izlīdzina poras un nostiprina ādu. Izmantojot abus pamīšus, iegūsim abus rezultātus;
* pelēcīgu, nogurušu sejas ādu atjauno olu čaumalu plēvītes maska – plēvītes uzklāj sejai un pagaida, līdz izžūst, tad noņem; - dabiska maska bojātu matu spīdumam un elastībai!
vienas olas dzeltenumu sajauc ar ēdamkaroti olīveļļas un nedaudz ūdens un uzputo, uzliek tīriem un mitriem matiem, 20-30 minūtes notur, izmazgā. Lietota 2-3 reizes mēnesī veicina matu augšanu. - arī čaumalās ir milzu spēks!
var tikai ieteikt atrast bioloģiski iegūtas olas un tad izmantot tās visas pilnībā, ieskaitot čaumalu. Čaumalās ir daudz kalcija, kas svarīgs kauliem, zobiem, sirdsdarbībai un asinsradei – pie tam tieši olu čaumalas ir labākais dabiskais kalcija avots, tās organisms uzņem vislabāk. Tajās ir arī 27 cilvēka organismam svarīgi mikroelementi (dzelzs, fosfors, varš, fluors, sērs, mangāns u.c.). Tajās ir arī tādi organismam svarīgi elementi, kuru trūkst ikdienas pārtikā – kremnijs un molibdēns.
OLU ČAUMALU IZMANTOŠANAS VEIDI
Jā, nevajag gan izmest olu čaumalas – bioloģiskās saimniecībās brīvi turētu vistu čaumalas ir vērtība. To sastāvā esošais kalcija karbonāts (90-97%) čaumalu pulveris padara par vērtīgu Ca uztura bagātinātāju. Olu čaumalu kalciju izmanto premenstruālā sindroma simptomu mazināšanai. Čaumalās esošais fluors un stroncijs stiprina kaulus un skrimšļus, novēršot osteoporozi.
Olu čaumalu pulvera pagatavošana:
- ņem čaumalas no 12 olām
- lai būtu droši, ka uz čaumalām nav baktēriju, tās pilnībā nosedz ar ūdeni un vāra uz lielas uguns: uzmana, lai nav kopā salipušu gabaliņu!
- pēc 5-6min paceļas putas, tās noņem un turpina vārīt vēl 3 minūtes;
- noņem no uguns un nokāš, ļauj nožūt;
- izklāj vārītās čaumalas uz cepamplāts un liek 200C grādu karstā cepeškrāsnī uz 10-15min (alternatīva – pāris minūtes mikroviļņu krāsnī);
- ar rokām sadrupina, tad saberž piestā vai samaļ dzirnaviņās smalkā pulverī.
Olu čaumalu pulvera izmantošana kalcija deficīta mazināšanai:
- lieto 1 tējkaroti dienā – vienkārši uzdzerot ūdeni vai sajauc ar pusglāzi ūdens vai svaigi spiestas sulas. Lielāka deva atsevišķiem cilvēkiem var kairināt kuņģi!
Zobu emalju atjaunojošas zobu pastas pagatavošana:
- iepriekš aprakstītā veidā iegūto bioloģiski tīro, smalko pulveri no 12 olu čaumalām nelielā porcelāna vai stikla bļodā pulverī sajauc ar 1 tējkaroti cepamās sodas, 1-3 ēdamkarotēm organiskas kokosriekstu eļļas un 10 pilēm piparmētru ēteriskās eļļas (var izmantot citu organisko ēterisko eļļu - pāris piles krustnagliņu, kanēļa, eikalipta, rozmarīna vai citu);
- uzglabā slēgtā traukā un izmanto regulārai zobu tīrīšanai;
- papildus var pievienot bentonīta mālu (palielina sārmainību), stēviju, drupinātas kakao pupiņas (kas remineralizē labāk par fluorīdu!) u.c. dabiskas sastāvdaļas
- šajā pastā nebūs ne triklozāna, ne SLS, ne sintētisko krāsvielu utml.
Olu čaumalu izmantošana augu piebarošanai
- dārznieki augsnes skābuma samazināšanai izmanto kaļķi, kura galvenā sastāvdaļa ir kalcija karbonāts. Olu čaumalās tā ir daudz un plus vēl citas minerālvielas (fosfors, magnijs, nātrijs, kālijs);
- olu čaumalas arī novērš augu puves, kas aktuāli audzējot tomātus, baklažānus, papriku;
- ja izmanto iepriekš aprakstīto daudzumu 12 olu čaumalas – pietiks 2-4 augiem;
- dārza vajadzībām var izlaist malšanas fāzi un čaumalas var smalcināt, ieliekot papīra vai auduma maisiņā un saspiest/sasist ar rokām vai mīklas rulli;
- čaumalu pulveri vai smalkmi apber vienmērīgi ap augu, ar grābekli ierušina augsnē;
- šāds pulveris vēlams arī podu augiem un audzējot veselīgus stādus;
- ar čaumalām arī bagātina kompostu;
- nemaltas, tikai sadrupinātas čaumalas izmanto kā valni pret gliemjiem, vabolēm un citiem kukaiņiem, kam nepatīk šķērsot šādu mehāniskus kairinātāju.
Olu čaumalu izmantošana kafijas saldināšanai un skābuma mazināšanai
- šī senā metode var šķist neparasta, tomēr kalcija karbonāts uzlabo kafijas garšu, mazinot rūgtumu, asumu un padara to veselīgāku, mazinot kafijas skābumu!
- lietošana: vienkārši pievieno 1 tējkaroti pulvera kafijas pupiņām vai maltai kafijai un gatavo kā vienmēr;
- papildus labums - šādas kafijas biezumi vēl labāk ielabos dārza augsni!
- tējas un kafijas traipu eko-tīrīšanai no krūzēm tajās ielej siltu ūdeni, pieber čaumalu pulveri un atstāj uz nakti, tad izmazgā;
… ko vēl varam darīt ar olām un to čaumalām
- olbaltums der ādas priekšmetu tīrīšanai un atjaunošanai, tas atstāj spīdīgu aizsargkārtu;
- olbaltumu izmanto līmēšanai – tas savieno vieglus materiālus, kā papīrs vai kartons tikpat stipri, kā universālā līme; kopā ar miltiem, cukuru, ūdeni un alaunu to var izmantot papjē-mašā masas gatavošanai;
- olu gatavošana var kļūt par radošu nodarbi kopā ar bērniem – olu iztecina nevis sasitot čaumalu pavisam, bet tikai noņemot galu, čaumalu dezinfekcijai novāra un nosusina. Nu to var apzīmēt, apkrāsot, apadīt, aptamborēt un aplīmēt ar sēkliņām;
- izrotātā vai dabiskā čaumalā var sabērt dēstu augsni (apmēram līdz pusei) un iesēt zālīti, kressalātus, kādu pupu vai zirni. Pa virsu uzber vēl augsni un uzmanīgi salej, noliek uz saulainas palodzes, un ātri dīgstošas sēklas parādīs asnus jau pēc pāris dienām! Šis vienlaikus ir iemesls kopīgi apgūt daudz „dzīvas” informācijas;
- var čaumalās izkārtot mazas skaistas dzīvo ziedu kompozīcijas;
- var iesiet šādu čaumalu makramē groziņā un iestādīt tajā mazu dzīvo augu – piem., kādu sukulentu, un piekārt sienai;
- Lieldienās apēsto dažādu krāsu olu čaumalas var izmantot mozaīkai – aplīmēt paplāti, kādu trauku, puķu vāzi utml;
- īpaši rūpīgi cilvēki var mēģināt olu čaumalas izgrebt, radot neparastus mākslas darbus;
- var pagatavot lielisku eko-instrumentu muzicēšanai: izpūšot olas un saglabājot čaumalas veselas, tās var sapildīt ar rīsiem vai mazajam mung pupiņām, caurumiņus aizlīmēt ar lentu un ola – grabulis gatavs; skan lieliski kopā ar ģitāru;
- olai piemīt ideāla forma – to var izmantot sveces pagatavošanai: izpūstas vai izlietas čaumalas uzmanīgi izskalo un izkarsē krāsnī, lai nav baktēriju; ievieto dakti un caur papīra trekterīti ielej izkausētu vasku – vispirms mazliet, lai aizvērtu apakšējo caurumiņu, tad salej pārējo; kad vasks dabiski sacietē, svecei uzmanīgi nodrupina čaumalu.